неделя, 21 август 2011 г.

СПРАВ(ОО)ЧНИК ЗА БЛУЖДАЕЩИ ДУШИ - 18

            Жаждата за знание е основен двигател на човечеството, както и желанието да се забавляваме. В този смисъл могат да се направят милион аналогии с причинно-следствени връзки между дадено откритие и породилото го желание за удоволствие и забавление. Примерно, ако Галилей не обичаше да гледа звездите, нямаше да сътвори първият телескоп и да докаже хелиоцентричната система на Коперник, който също обичал да гледа нощното небе. В този ред на мисли и Джордано Бруно нямаше да изгори на кладата, ако не обичаше да гледа звездите и да отстоява теорията си пред тогавашната църква, която е отстоявала геоцентричната система, но това е друга тема и касаe личностния егоцентризъм. Но да си дойдем на темата! Дали Архимед щеше да открие неговия прословут закон, ако не обичаше да се къпе? Или Нютон щеше ли да открие гравитацията, ако не обичаше да се излежава под разни ябълки? Цялата ни еволюция и в по-ранен етап се базира изцяло на любопитството, което е развивало логиката ни и желанието ни да се забавляваме. Или поне да рационализираме работата си така, че да ни остава повече време за удоволствия. Всъщност един от фундаменталните въпроси е дали мързелът пречи на мисловната дейност или я стимулира? Според мен я стимулира. Ако хората не ги мързеше, то те нямаше да опитомят коня за да се возят на него и да го ползват за впрегатен добитък, а само щяха да го консумират изпечен на друго откритие, което пък е породено пак от желанието за удоволствие. Просто пра-човеците са обичали да им е топличко и са овладяли огъня. Поради тази причина обаче на по-късен етап са измислени нови две неща - зъболекарската машинка и епилатора. Ще попитате защо? И аз ще ви отговоря. Защото, ако си ядяхме сурово месо до ден днешен, то нямаше да имаме нужда от стоматологична интервенция. Нима сте виждали маймуна с развалени зъби или лъв в дентален център? А относно епилацията огънят е спомогнал като в процеса на неговата експлоатация хората са започнали да се обезкосмяват, тъй като не са имали нужда от козината си, защото им е било топло около огъня. Така след стотици хиляди години нашите самки са се обезкосмили драстично, но не и достатъчно, така че се нуждаят от допълнителни обезкосмителни интервенции, чрез които да доизчистят антиафродизиаческите, страстоубийски, издайнически косъмчета, наследени от тяхните много пра-пра баби. Други няколко открития са изцяло плод на влечението на човека към забавлението, избавлението от скуката и любовта му към клюката. Това са народните приказки, пощенските гълъби, телефона, интернет и най-висшата форма на всичко това - "Фейсбук".  Ами часовника! Защо аджеба се опитваме да измерваме времето? Ми много ясно, защото обичаме всичко да ни е точно! 
     Такива дълбокомислени съждения минаваха през главата на Гага, докато се опитваше да изобрети нещо ново. Тя спокойно се чешеше по сто и първа страница, където бе нарисувала един чувал с нещо за удоволствие и чакаше той да се материализира. Но уви, вече няколко часа се дръгнеше стоически, но нищо не се случваше. Наблюдавайки сърбящата й драма до нея се доближи оранжерията Волф и я попита:
- Ехоооооо....... Не се чешай толкоз, че ще протриеш и бъчвите с абсент и ще ни оставиш незадоволени! Я драсни още няколко бъчви, пък продължавай да се драпаш!
- Ама Волф! Ама приятелю! Нима само абсента ти носи радост?
- Не! И гроздовата ми носи!
- Нямах това впредвид! Аз съм нарисувала един чувал с удоволствие и го чакам да се материализира.
- Хъмммм.....Грозде ли е? Ама аз вино на хапчета не пия. А течности в чувал не се съхраняват. Освен ако не е от онези, в които се пълнят вината от картонените кутии.
- Не знам какво е. Удоволствие. Кеф някакъв. Но не се появява нещо.
     В този миг се появи Мариане Хороскопиакис и веднага даде своето предложение. Мариане беше много светната във всички загадачни области и за нея света на езотериката, мистиката и тайнствата беше като прочетена книга. Като книга за гледане на боб или като книга за гледане на зърна от индийски коноп. 
- Ама, многоуважаема г-жо Гага! Няма как да успеете да материализирате мисли и усещания, за които не знаете дори как изглеждат. За да ви се сличи нещо или за да ви се получи някакво желание, е нужно първо на първо да го визуализирате достатъчно детайлно и конкретно в собственото си съзнание и сетне да му придадете нужната мисловна енергия. Аз така колко неща съм материализиралаааа....Е-хеееее........
- Считам, че думите ви не са лишени от смислено съдържание и бих се вслушала в тях. Но споделете с нас вашите успехи в областа на спиритуалната материализация! - рече умислено Гага.
- Ама разбира се! Големи успехи съм постигала в материализирането на ски и сноуборди на моите бивши гаджета, които към момента на спиритуалната визуализация са били настоящи. Тоест: имаш едно гадже или няколко такива, примерно. И започваш да си мечтаеш, как им намазваш ските и ги пускаш по шанцата на осъдените души и те летят надолу като изсмукани самотни лимони без семки. Преди това разбира се им правиш хороскоп. Задължително! И пак така задължително в първия хороскоп им предвещаваш безметежна любов, но във втория е хубаво да видиш някаква шанца, писта или поне някакъв хубав склон или стръмен хребет. И така. И други неща съм материализирала. Кънки, скейборди, ролери, костюмчета за шорт трек, тобогани, бобслейчета, шейнички, Чук и Гек, малки водни ски, банани без спасителни жилетки, хлъзгави джапанки, дори най-обикновени найлонови чували и други неща. Е! Петромаксовите лампи не ми се получиха, но той тоя сам си се запали така или иначе!
- Това е доста интересно, драга ми Хороскопиакис, но аз искам да създам удоволствие!
- Е удоволствие де! 'Наеш къв кеф е като ги гледаш как безпомощно летят по пистата и си мислят, че последния месец от връзката ви си си писла на Айфона по работа. Хахахахахахаха........А ти си се спуквала от флиртове със следващите жертви! Ебати кефа!
     Букленцето едва дочула съответните метафори се доближи до Мариане и и рече:
- Е стига дееееее.........Аз не мога така! Аз си обичам да си обичам. Не искам да изоставям и да бъда изоставяна. Искам да си ми е кеф без да наранявам никого! И като Гага да измислям и изобретявам неща, с които и на другите да им е кеф.
- Е то аз искам и на другите да им е кеф, но то така не става! Ако много се вторачваш в желанието си да направиш другите щастливи, рискуваш да допуснеш пробив в корпуса на собственото си щастие и да ти изтече цялото удоволствие. - задълбочено се изказа Хороскопиакис.
      Гага най-накрая спря да се чеше и погледна на сто и първа страница. Тутакси съзря, че от чувалчето се подава някаква машинария. Представи си, че това е машина за измерване на удоволствието и на мига тя се материализира.
- Яяяяяяяя........получи се! - възкликна тя - Това е новият ми ГАГА-КЕФОМЕР. Кой иска да му измеря удоволствието по стобалната система на Гагафайт?
- Аз, аз!-провикна се Буклето докато си пееше песента на лейди Гага "Ебима бейби"
   Гага я закачи на кефомера и стрелката на уреда се озова на 95%.
- Ехааааааа.........Браво Букле! - възкликна Волф - Искам и аз!
    Гага закачи и Волф на кефомера, но той отчете едва 20%.
- Какво нещастие! Каква драма! - възкликна Гага и извади от тефтера си едно юзче с ракия и една шопска салата. Веднага стрелката се вдигна на 50%. Извади още едно юзче и се вдигна на 55%, още едно - и на 60%. Накрая извади една бутилака и кефомера отчете 70%. Накрая й писна и извади една бъчва. Стрелката отчете 80%. На Гага й писна, а наистина желаеше да види Волф усмихнат и извади от тефтера си една цистерна с ракия. Кефомера отчете 90%. Помисли, помисли и рече:
- Волф! Приятелю! Онова море отсреща виждаш ли го? Цялото е от гроздова ракия от 58 градуса!
- Дай един спиртомер! - сприхаво каза Волф докато стрелката на кефомера се колебаеше между 90 и 95 %.
     Гага извди спиртомера. Волф събу джапанките си и заплува към шамандурата. Там се позабави малко, но междувременно кефомера удари стотицата.
- Урааааа.........Урааааа....... - провикна се Волф -Гагааааа.....нарисувай ми една опаковка презервативи, че ми люти на лигавицата на камбанката!
      Гага нарисува една едно кашонче капути с вкус на пияни вишни и се обърна към Мариане:
- Ще те изпробваме ли?
- Да! Но преди това нека да пусна едно гадже по пистата! Иначе ще излезне, че съм ебати нещастното същество! Ама нарисувай ми една пистичка, моля те!
    В този момен до тях се озова пистата на Шилигарника и Мариане пусна едно свое любимо гадже по пистата. Кефомера изпълни скалата на Гагафайт, а Мариане си извади Айфона и написа следното съобщение - "Къде си, любов моя? Чакам те на Бъндеришка поляна!"
     Удоволствията се съдържат и откриват на различни места. Въпросът е как или кой ще плати цената!

Няма коментари:

Публикуване на коментар