сряда, 10 ноември 2010 г.

ЕВОЛЮЦИЯ НА БОЖЕСТВЕНОТО


Повечето приказки имат за цел да опровергаят лъжата, да изтъкнат справедливостта, назидавайки лошото и възвеличаят добродетелта!Междувременно да отворят големия бял лист в душите ни и ние да сътворяваме от невръстна младост благини, мир и красота! Защо обаче палитрата на човешкия духовен ресурс е тъмна? Къде са добродетелите ни, когато изпаднем в ситуация, когато не подаваме за шамар и другата си буза? И колко ризи имаме, когато не искаме да дарим нито една? Всъщност живота ни е низ от вселенски случайности и цялото ни съществуване само по себе си е проява на лош вкус от страна на сътворителя. Освен ако той самият не е решил да експериментира в съотношенията на доброто и лошото в самообучаваща се репродуктивна биологична материя! То и дори Дарвин да не е прав (макар че правотата му не изключва божията намеса), така ни е устроен еволюционният начин на съществуване, че добротата се изразява само в добре предадените гени, а слабият лъв никой не го пита дали е добър!Защото според тези строги принципи единственото, което касае развитието ни, е налагането на надмощие, сила, издържливост и несломим дух! Е къде да оплождаме с добродетели тогава? Представяте ли си едно стадо бизони например? Отива мъжкият бизон при женската да си обменят генетичната добродетел  и другият мъжкар му прави път и му вика:
- Аз колега бях пръв, но понеже съм много добър, ще ти предотстъпя влагалището й, за да се мултиплицират твоите гени!Или един лъвски прайд, в който лъвовете са  джентълмени и никога не водят битки помежду си, а предотстъпват правото на оплождане на най-слабите! Ми то какво би се получило от това? От тук обаче следва и въпроса........Кое е доброто и как изглежда то? Светлината ли е по-добра от тъмнината и как би изглеждала тя без нея? И когато светлината бърза с най-голямата възможна скорост във вселената и достигне някъде, не разбира ли, че тъмнината е вече там и я очаква? И дали въпросите са създадени, за да търсят отговори или просто отговорите очакват своите въпроси?

5 коментара:

  1. Tozi "NYAKOI", ujasen ot tolkova neuspeshnia si experiment, e izpratil "SINA" si za da ni pokaje kakvi tryabva da budem. Sled kato sme go linchuvali y ubili, "TOY" si go bribral y yavno ni e izostavil!!! Suvsem ochevidno! Edinstvenoto koeto ne ni e otnel e suznanieto. To vse po-malko se sreshta, no kogato suvsem se izgubi, "TOY" shte ni likvidira za da ne se kompromentira zle pred drugite kato "NEGO".....

    ОтговорИзтриване
  2. Той знае до къде ще стигнем.Защото той знае всичко.И миналото и бъдещето!Онова,което наричаме бъдеще,вече се е случило!

    ОтговорИзтриване